خدا و بلایای طبیعی

فوریه 10, 2025مقالات

آیا خداوند اجازه می دهد بلایای طبیعی مانند بیماری، طوفان، گردباد و زلزله رخ دهند، زیرا ایمانداران مسیحی در دعا جدی نبوده اند و مردم آن مناطق نیز گناهکار هستند؟

نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ (کشیش کلیسای ایرانیان شادی در جنوب کالیفرنیا)

کتاب مقدس در مورد طوفان، گردباد، زلزله و سایر بلایای طبیعی چه می گوید؟ اگر دنیا در کنترل خداوند است، چرا این وقایع رخ می دهند؟ چگونه خدایی که سرشار از عشق و محبت است، اجازه می دهد در جهان عده زیادی به دلایل هرج و مرج، بی عدالتی، ترور و خشونت و سوانح طبیعی جان خود را از دست بدهند؟ چرا اجساد فقرا، کودکان و افراد سالخورده در میان آوار یافت می شوند؟ این ها سوالاتی است که اکثر مردم می خواهند جواب آن ها را بدانند.

متاسفانه برخی از ایمانداران مسیحی پاسخ های اشتباه به این پرسش ها می دهند. سه استدلال اشتباه عبارتند از:

یک. ما در دعا جدیت نشان نداده ایم

آیا وقوع طوفان به علت کاهلی هزاران گروه دعا و بی تفاوتی میلیون ها ایماندار مسیحی در سراسر جهان بوده است؟ نقطه ضعف این دیدگاه آن است که می تواند احساس گناه را در مومنان مسیحی برانگیزاند و یا وجود مشکل روحانی را به ایمانداران مسیحی نسبت دهد. اما این سئوال مطرح است: چرا شفاعت ابراهیم مانع از نابودی شهرهای سدوم و عموره نشد (پیدایش فصل های 18- 19)؟ شفاعت ابراهیم برای شهرهای سدوم و عموره نشان می دهد که حتی دعاهای پرشور افراد عادل نیز همیشه نتیجه را تغییر نمی دهد.

دوم. وقوع حوادث طبیعی به علت گناهان مردم آن منطقه است.

این ادعا سوالی را مطرح می سازد: آیا کسانی که در اثر سونامی، جان و مال خود را از دست می دهند، گناهکارتر از مردمی هستند که در مناطق دور از دریا و اقیانوس زندگی می کنند؟ درست است که خدا می تواند از بلایای طبیعی برای توبه انسان ها استفاده کند، اما آیا توبه برای همه است یا فقط برای آسیب دیدگان؟

عیسی این دیدگاه را رد کرد. او پرسید:” آیا تصور می کنید این عده از سایر مردم جلیل گناهکارتر بودند که این گونه رنج دیدند و کشته شدند؟ به هیچ وجه! شما نیز اگر از راه های بد خویش بازنگردید و به سوی خدا بازگشت نکنید، مانند آنان هلاک خواهید شد. یا آن هجده نفری که برج “سلوام” بر روی آن ها فرو ریخت و کشته شدند، آیا از همه ساکنان اورشلیم، گناهکارتر بودند؟ هرگز، شما نیز اگر توبه نکنید، همگی هلاک خواهید شد!” (لوقا فصل 13 آیات 2- 5). در واقع، مسیح به طور واضح تعلیم داد که نباید چنین استدلال کرد که کسانی که با فجایع طبیعی روبرو می شوند، گناهکارتر از دیگران هستند. این تعلیم مسیح نشان می دهد که نباید قربانیان حوادث طبیعی را به خاطر گناهان شان سرزنش کرد. برعکس، این تعلیم بر توبه و کسب آمادگی روحانی “هر شخص” به هنگام مواجهه با مشکلات و بحران ها تاکید می کند.    

سوم. خدا می خواهد در دنیا عدالت برقرار شود، بنابراین مصیبت و بلا را نازل می کند.

این نکته هم سوال برانگیز است: آیا همه افرادی که سرطان دارند (از جمله ایمانداران مسیحی)، به علت برقراری عدالت الهی بر جهان است؟ به عبارت دیگر، آیا افراد نیکو و شریر باید با هم مجازات شوند؟ آیا همه، چه نیکو و چه سرکش و نافرمان، مستحق تنبیه و رنج و درد هستند؟ اگر چنین است، چرا خدا بسیاری از مسیحیان را شفا داده؟

چرا بلایا و سوانح طبیعی سبب خسارات جانی و مالی می شوند؟

واقعیت این است که خدا اجازه می دهد اتفاقاتی رخ دهد تا برای پیشگیری از آن اقدام کنیم. مثلا ریشه قحطی، ضعف مدیریت و برنامه ریزی است. به یاد بیاورید زمانی که یوسف قحطی را در مصر پیشگویی کرد، راه حل هم ارائه داد: ذخیره محصولات کشاورزی. باستان شناسان کانال های آب را در مصر کشف کردند که برای آبیاری زمین های کشاورزی، ذخیره آب و هم چنین جلوگیری از طغیان رود ها ساخته شده بودند. بنابراین، مدیریت و برنامه ریزی یک اصل اساسی است. اگر حکومتی توجهی به مدیریت آب و غذا ندارد، چرا مخالفان، خدا را مقصر قلمداد می کنند؟

اگر مردم ژاپن به یکی از سرزمین های قحطی زده مهاجرت کنند، پس از چند سال آن سرزمین آباد خواهد شد و غذا و آب فراوان. از کشورهای مختلف هم به آن سرزمینی که در گذشته نه چندان دور قحطی زده بود، مهاجرت می کنند.

تاثیر منفی آلودگی هوا بر لایه اوزن، توازن آب و هوا را برهم زده. در نتیجه آسیب دیدگی لایه اوزن، شاهد واقعه خطرناکی در شمال روسیه در سال 2013 بودیم. شهاب سنگ بزرگ به نقطه ای اصابت کرد و بیش از هزار نفر زخمی شدند.

در ایالت کالیفرنیا یا ژاپن زلزله های متعدد رخ می دهد. اما در اکثر موارد، بدون تلفات می باشند و خسارات قابل ملاحظه نیست. این در حالی است مکزیک که در همسایگی آمریکا است، با هر زلزله شدید، تلفات و خسارات فراوانی را متحمل می شود. احداث ساختمان ها با رعایت اصول استاندارد، تلفات و خسارات را به شدت کاهش می دهد. 12 ژانویه 2012 در هایتی زلزله ای رخ داد و حداقل 200000 نفر جان باختند. جالب است بدانید که فقط تعدادی از ساختمان های دولتی تخریب نشد.

تلفات و خسارات ناشی از سونامی در ژاپن (2011) به این علت رخ داد که کارشناسان و مهندس ها احتمال وقوع سونامی را یک درصد می دانستند. کارشناسان، مهندسان و سیاستمداران خود را برای بدترین سناریو آماده نکرده بودند. اشتباه بزرگ مهندسان و کارشناسان آن بود که تپه ها و صخره ها را به زمین صاف و مسطح تبدیل کردند، در نتیجه بعد از وقوع زلزله شدید، موج قدرتمند سونامی به راحتی وارد شهرها شد. هیچ گونه کانال آب در اطراف شهرها ساخته نشده بود. در واقع، اشتباهات مهندسی منجر به فاجعه هولناک گردید. در حالی که ساخت تپه های سنگی در سواحل دریا و به موازات آن، احداث کانال های بزرگ زیر زمینی آب، می توانست تا حد قابل توجهی از این فاجعه هولناک جلوگیری کند.  

امروزه سازمان ها و نهادهای بسیاری به مناطق محروم کمک رسانی می کنند. آیا این لطف و حمایت خداوند را نشان نمی دهد؟ اگر مخالفان وجود خدا واقعا دلسوز همنوع خود هستند، داوطلبانه به این گونه سازمان ها ملحق شوند.

مشکلات و بحران ها ناشی از گزینه های اشتباه و نقاط ضعف انسان ها است. انسان کامل نیست، اما می توان با پرهیز از انتخاب های غلط  و یافتن راه حل، نقاط ضعف را از بین برد. بسیاری از مشکلات و بحران ها در زندگی شخصی یا اجتماعی و حتی در سطح جهانی را می توان در تصمیمات غلط افراد یا گروه ها جستجو کرد. رکود اقتصادی می تواند ناشی از سیاست ها یا تصمیم های اتخاذ شده توسط دولت ها و نهادهای قدرتمند خصوصی باشد.

بنابراین مشکلات و حوادث طبیعی، نقایص و نقاط ضعف زیادی را به ما نشان می دهند. به یاد آورید: کودکان از درد آمپول گریزان هستند، اما تزریق آمپول به نفع سلامتی آنان است. رشد و موفقیت شخصی و پیشرفت اجتماعی اغلب ناشی از تامل در اشتباهات گذشته، یافتن منشاء اشتباهات و تلاش برای جلوگیری از خطایای مشابه در آینده است.

علاوه بر این، شایان ذکر است که همه مشکلات و بحران ها صرفاً در اثر انتخاب ها و یا نقاط ضعف انسانی به وقوع نمی پیوندند. به عنوان مثال، بلایای طبیعی خارج از کنترل انسان ها هستند، اگرچه ساخت و ساز بدون اقدامات احتیاطی در مناطق زلزله خیز و یا مستعد برای جاری شدن سیل، ناشی از بی توجهی صاحبان املاک و مستغلات، شرکت های ساختمانی و ضعف مدیریت شهری است.

خدانشناس ها واژه های درد، رنج و آسیب دیدگی را شرارت و بدی می نامند. در حالی که غالب اوقات، درد و رنج حاصل از مشکلات، مفید و سودمند است. مشکلات لزوما شرارت محسوب نمی شوند. معمولا مشکلات باعث آگاهی، هوشیاری و اصلاح شخصیت افراد می شود.

واقعیت آن است که مشکلات ما را به جلو هُل می دهد و باعث تغییر وضعیت زندگی می شود. مثلا مشکلات مالی، مردم را به خود می آورد تا به ادامه تحصیل و یادگیری حرفه و فن روی آورند و خود را در محل کار ارتقاء دهند.

وقایع ناگوار سبب می شود تا مردم از خودخواهی دست بردارند و به یکدیگر کمک کنند و به خدا توجه نشان دهند. با تحمل درد و رنج، می توانیم دیگران را بهتر درک کنیم و برای خدمت و مشاوره به آن ها علاقه نشان دهیم. بدین ترتیب محبت خدا از طریق کمک ما به دیگران ظاهر خواهد شد.  

اختراعات و کارهای بزرگ توسط کسانی انجام گرفته که اشتیاق شدیدی برای رفع مشکل داشته اند.  

نکته آخر این که معمولا تلفات ناشی از زلزله، طوفان و سیل به مراتب کم تر از جنگ ها، جرم و جنایت، تصادف وسایل نقلیه و خودکشی است.

در ضمن، کتاب مقدس تعلیم می دهد مرگ پایان همه چیز نیست. انسان موجودی ابدی است و ما ابدیت را در مقابل خود داریم. زندگی بشر به این دنیا محدود نمی شود.

مطابق قوانین بین‌المللی تمامی حقوق مربوط به مطالب و محتویات “دفاعیات مسیحی” محفوظ است. درج کامل مقالات “دفاعیات مسیحی” در سایر صفحات فیس بوک و وب‌ سایت‌ها، بدون ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم، اکیداً ممنوع و غیرقانونی است

آتئیست ها معتقدند که خدا و مذهب با حوادث طبیعی یا پدیده ویروس کرونا غافلگیر شده اند. آنان می پرسند اگر خدا وجود داشت چرا اجازه داد چنین رویدادهایی رخ دهد؟

مطابق قوانین بین‌المللی تمامی حقوق مربوط به مطالب و محتویات “دفاعیات مسیحی” محفوظ است. درج کامل مقالات “دفاعیات مسیحی” در سایر صفحات فیس بوک و وب‌ سایت‌ها، بدون ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم، اکیداً ممنوع و غیرقانونی است

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

«پس بگذارید نور شما بر مردم بتابد تا کارهای نیکتان را ببینند و پدر شما را که در آسمان است، بستایند.» مَتّی ۱۶:۵

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *