نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ (کشیش کلیسای ایرانیان شادی در جنوب کالیفرنیا)
“مایونکا” پیرمرد 73 ساله مسیحی تصمیم گرفت به مدت چهل روز، روزه بگیرد. اما ده روز بعد، پلیس جسد او را در خیابان پیدا کرد. پلیس محلی به خبرنگاران گفت:” مایونکا اولین موردی نیست که در اثر روزه، جان خود را از دست می دهد. تاکنون موارد متعددی گزارش شده که افراد به علت روزه طولانی، فوت کرده اند. واقعیت این است که پلیس نمی تواند مانع روزه گرفتن مردم شود”.
عده ای در کلیسا و شبکه های اجتماعی نظیر فیس بوک و توئیتر چنین اعلان می کنند:” خداوند مرا هدایت کرد تا چهل روز روزه بگیرم. از فردا روزه آغاز خواهد شد”. آنچه مایه شگفتی است چنین بیانیه ای با حکم مسیح هماهنگی ندارد. عیسی فرمود:” وقتی روزه می گیری، سر و صورت خود را تمیز و مرتب کن تا کسی متوجه نشود روزه گرفته ای. آنگاه پدر آسمانی تو که از همه چیز آگاه است، تو را اجر خواهد داد” (متی فصل 6 آیات 17- 18).
مقصود مسیح آن بود که روزه نباید برای خشنودی مردم انجام شود، بلکه نوعی انضباط شخصی است برای رشد روحانی. یکی از نکاتی که در این انضباط می آموزیم آن است که می توان با کم تر از آنچه که داریم، زندگی کنیم. عیسی اعمالی را که از روی فداکاری و در خلوت و بدون ریا صورت می گیرد، ستود.
با این توصیف، عهد جدید گزارش می دهد که گاهی ایمانداران مسیحی به طور دستجمعی روزه می گرفتند (اعمال رسولان فصل 13 آیات 2- 3). اگر می خواهید روزه بگیرید فقط با عده محدودی درمیان بگذارید مانند کشیش، همسر (اعضای خانواده) تا آنان نیز در دعا با شما متحد شوند. اما طرح آن در شبکه های اجتماعی، واکنش های متفاوتی را برمی انگیزاند. مثلا مخالفان مسیحیت تمسخر می کنند. برخی معترض هستند چرا به همه اعلام می کنید؟ عده ای هم ادعا می کنند با شما در دعا و روزه متحد می شوند، اما شاید فقط تعداد معدودی به وعده خود وفا کنند.
اما سوال مهم این است که آیا روزه به مدت چهل روز الزامی است؟
یک. ابتدا باید توجه داشت که فقط سه نفر در کتاب مقدس چهل روز روزه گرفتند: موسی (خروج فصل 34 آیه 28، تثنیه فصل 9 آیه 9) و ایلیا (اول پادشاهان فصل 19 آیات 7- 8) و عیسی مسیح (متی فصل 4 آیه 2). شریعت یهود، انبیاء عهد عتیق، عیسی و رسولان هرگز تعلیم ندادند که چهل روز بایستی روزه گرفت. بنابراین روزه به مدت طولانی برای همه مومنان مسیحی، اجباری و الزامی نیست.
دوم. درد و رنج ناشی از روزه بر هیچکس پوشیده نیست (متی فصل 6 آیه 16). مسیح درباره روزه تعلیم داد (متی فصل 6 آیات 16- 18)، اما حکمی در مورد تعداد روزهایی که باید روزه گرفت، صادر نکرد. روزه به مدت چهل روز، در کتاب مقدس فقط به سه مورد محدود شده است. سن، سلامتی و آمادگی بدن در افراد متفاوت می باشد. تجربه نشان داده روزه طولانی به مرگ یا بستری در بیمارستان انجامیده است.
همه در شرایط یکسان آمادگی بدنی برای گذراندن روزه برخوردار نیستند. روزه طولانی به مغز آسیب می رساند و موجب رفتار غیرعادی و تغییر خلق و خو می گردد. هم چنین محرومیت طولانی بدن از آشامیدن آب و خوردن غذا سبب زخم معده می گردد. کاهش آب بدن منجر به کاهش حجم خون و در نتیجه کاهش فشار خون خواهد شد که به سرگیجه، احساس ضعف و یا غش منتهی می شود. توصیه می کنم از روزه طولانی بپرهیزید، به خصوص اگر روزه شما شامل آب نخوردن هم هست، بیش از 6 ساعت آن را ادامه ندهید. در غیر این صورت منتظر عواقب آن بر سلامت تان باشید.
سوم. روزه می تواند شامل محرومیت از چیزهای مورد علاقه تان باشد. مثلا صرفنظر موقتی از غذا، شیرینی یا دسر مورد علاقه تان. دانیال و دوستانش از خوردن غذاهای خوشمزه اجتناب کردند و برنامه غذایی خود را تغییر دادند (دانیال فصل 1 آیه 8).
پولس پرهیز از روابط جنسی را برای روزه و عبادت مجاز دانست، اما تاکید کرد که محدود و کوتاه مدت باشد، آن هم با رضایت و توافق زن و شوهر (اول قرنتیان فصل 7 آیه 5). پولس هشدار داد که بعد از این مدت، روابط عادی زناشویی را از سر گیرید تا مبادا شیطان شما را به علت عدم تسلط بر نفس، در وسوسه اندازد. به بیان دیگر، روزه می تواند شامل محروم کردن موقت از چیزهای مورد علاقه تان باشد.
شاید برخی از خوانندگان این سوال را مطرح کنند که آیا محرومیت از اینترنت هم می تواند شامل روزه گردد؟ روزه گرفتن به معنای دست کشیدن از کمک و نیکوکاری نیست (نظیر مشاوره و تعلیم و پاسخگویی به سوالات مردم در مورد کتاب مقدس). اما فقط برای چند روز می توانید ساعات کم تری در اینترنت فعال باشید (اگر فعالیت جدی و مهم در شبکه های اجتماعی ندارید، عدم حضور شما مشکلی به وجود نمی آورد).
مخاطب اشعیا فصل 58 کسانی هستند که می خواهند با روزه خدا را عبادت کنند. خداوند می فرماید:” روزه ای که می پسندم این است که مظلومان را آزاد کنید، خوراک تان را با گرسنگان تقسیم کنید، فقیران را به خانه خود بیاورید، اشخاص برهنه (کفش و لباس پاره و کهنه دارند) لباس بپوشانید و از کمک به بستگان تان دریغ نکنید” (اشعیاء فصل 58 آیات 3- 10).
چهارم. اگر روز یکشنبه یا روز برگزاری مطالعه کتاب مقدس را به عنوان روزه انتخاب کرده اید، لطفا مراقب بوی دهان باشید. به خصوص افراد جدید و غیر مسیحیان که برای اولین بار به کلیسا می آیند، بوی دهان ایمانداران روزه دار سبب دوری آنان از مصاحبت و ترک کلیسا خواهد شد.
نتیجه گیری
به طور کلی، روزه برای رشد روحانی مهم است، ولی نباید سلامت جسم و روان شما را به مخاطره اندازد و اطرفیان تان را دچار دردسر سازد و یا موجب رنجش و لغزش آنان شود. ساعات و تعداد روزها برای روزه، به خودتان بستگی دارد.
مطابق قوانین بینالمللی تمامی حقوق مربوط به مطالب و محتویات “دفاعیات مسیحی” محفوظ است. درج کامل مقالات “دفاعیات مسیحی” در سایر صفحات فیس بوک و وب سایتها، بدون ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم، اکیداً ممنوع و غیرقانونی است.
0 Comments